Hoe prijs je een grote bank aan in een economie die niet groeit? Analist Arne Petimezas van AFS Group is terug van vakantie en praat je bij over ABN Amro, Alibaba en de ultra-lage rente.

1. De Russische president Poetin heeft voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie de stuipen op het lijf gejaagd. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica belde Barroso afgelopen weekend Poetin op om hem eens goed aan de tand te voelen over de aanwezigheid van Russische troepen in het oosten van Oekraïne. Poetin, schijnbaar weinig onder de indruk van de eurocraat, zei in het telefoongesprek dat hij “Kiev binnen twee weken tijd zou kunnen innemen”.

2. AkzoNobels topman Ton Büchner heeft een aanbod gekregen dat hij niet kan afslaan. Sort of. Volgens persbureau Bloomberg zijn bankiers bezig de topman te interesseren voor de aankoop van de Amerikaanse producent van autoverven Axalta. Axalta werd in 2013 gekocht door private equity huis The Carlyle Group voor 4,9 miljard dollar. Naar verluidt zou Carlyle meer dan 7 miljard dollar willen hebben voor Axalta.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

AkzoNobels Amerikaanse concurrent Sherwin Williams zou ook worden verleid om een bod uit te brengen. De vraag is of Büchner toehapt. In het artikel wordt de topman omschreven als iemand die op de kleintjes let en gepreoccupeerd is met kostenbesparingen binnen het concern.

3. Ook Zwitserland had een erg slecht tweede kwartaal. Vanochtend melde het Zwitserse ministerie van Economische Zaken dat de economie in het tweede kwartaal stagneerde met nulgroei ten opzichte van het eerste kwartaal. Economen gepolst door Bloomberg hadden gerekend op groei van 0,5 procent. De cijfers komen nadat vorige maand bleek dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal kromp met 0,2 procent, waardoor de druk op de ECB om weer in te grijpen is toegenomen.

4. Zelfs in Spanje stijgen de huizenprijzen weer. Volgens de krant ABC stegen huizenprijzen in het tweede kwartaal met een procent vergeleken met dezelfde periode in 2013. Het was voor het eerst sinds 2008 dat de huizenprijzen op jaarbasis stegen. Spaanse huizenprijzen zijn met 32 procent gedaald ten opzichte van de piek, meldde ABC.

5. ABN Amro wordt na de beursgang volgend jaar een goede-huisvader-aandeel, concludeert het Financieele Dagblad. De krant merkt op dat ABN Amro vooral actief is in Nederland, een niet-groeiende markt. Dat betekent dat er alleen winstgroei in zit is als ABN Amro op de kosten let en als de Nederlandse economie het beter doet, waardoor de bank minder hoeft te reserveren voor slechte leningen. Om toch beleggers te interesseren, wil topman Gerrit Zalm het aandeel promoten als een dividendpareltje, met en payout-ratio van 40 procent.

6. Jack Ma, topman van het Chinese e-commerce bedrijf Alibaba, is schijnbaar erg goed in het zogenoemde top-ticking, kopen of verkopen op de top van de markt. Ma bracht Alibaba naar de beurs van Hong Kong in 2008 precies een week nadat de Hang Seng Index een all-time high bereikte, constateert Bloomberg.

Aan het einde van 2008 was de Hang Seng 55 procent gedaald en was meer dan 20 miljard dollar aan beurswaarde van Alibaba verdampt. De S&P 500 heeft de afgelopen tijd record na record gezet en volgende week is de beursgang van Alibaba in New York…

7. De Nederlandse uitzendsector doet het steeds beter, als we brancheorganisatie ABU moeten geloven. Uitzenduren stegen in de periode van week 29 tot en met 32 met 9 procent vergeleken met dezelfde periode in 2013. En dat is de sterkste groei sinds de sector in het najaar van 2013 begon te herstellen. De cijfers passen daarnaast in het beeld van de langzaam herstellende Nederlandse arbeidsmarkt.

8. Goed nieuws voor de Japanse premier Shinzo Abe en zijn campagne om de economie uit het slop te krijgen en deflatie voor goed uit te bannen. Vanochtend bleek dat de lonen in juli met 2,6 procent stegen op jaarbasis, de sterkste loongroei sinds de jaren negentig en ruimschoots boven de marktverwachting van krap een procent.

Japanse aandelen reageerden positief op de cijfers, want Abe hoopt dat er een virtueuze cirkel op gang komt van stijgende lonen en prijzen, inkomens en bestedingen. Teleurstellend voor werknemers is dat de loongroei echter niet sterk genoeg is om de inflatie van 3,4 procent bij te benen.

9. Europese aandelenbeurzen stijgen vanochtend voor de derde dag op rij, en dat kunnen we toeschrijven aan de Europese Centrale Bank. Tegenvallend economisch de afgelopen tijd en een verdere daling van de inflatie betekent dat het zo goed als zeker is dat de ECB weer gaat ingrijpen. Slecht nieuws is goed nieuws dus.

10. De rente in de eurozone stijgt vanochtend licht, een adempauze in de ongekende rally dit jaar. De Duitse 10-jaars rente, momenteel dé koers in de obligatiemarkt, is sinds december 2013 gehalveerd naar 0,9 procent. Het kopen van Duitse staatsobligaties is beetje een no-brainer geweest.

De economie van de eurozone is dit jaar verzwakt en de inflatie is verder gedaald, en de voortekenen hiervan waren destijds al zichtbaar, los van de Oekraïense crisis. En veel beleggers betwijfelen of de ECB bereid is te doen wat nodig is om het tij te keren en deflatie te voorkomen: het massaal opkopen van staatsobligaties.

Houdt de ECB het op halve maatregelen en laat de centrale bank de geldpers niet rollen, dan zal de toestand in de eurozone waarschijnlijk verder verslechteren, en zullen veilige staatsleningen het goed blijven doen. Grijpt de ECB wel in, dan zal het deze staatsleningen wel moeten gaan opkopen. Win-win dus voor beleggers die er vroeg bij waren.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl